La ciutat de les famílies: més experiències inspiradores

El 14 de maig vaig publicar el post La ciutat de les famílies, amb el qual pretenia iniciar un debat entorn la necessitat de replantejar de dalt a abaix la relació entre les nostres ciutats i les famílies que hi habiten, especialment les famílies amb infants. La conclusió principal de l’anàlisi era ben clara: cal transformar profundament les relacions que s’han establert entre l’administració i les famílies, així com impulsar noves iniciatives que facin de les ciutats espais amables per a elles (si no vas poder llegir el primer post et recomano que ho facis ara, sinó aquest post et pot resultar inconsistent o confús). Així doncs, i responen a la demanda que m’heu fet arribar força de vosaltres, he decidit publicar un segon post entorn el tema, aquesta vegada dedicat exclusivament a donar a conèixer iniciatives concretes que des del meu punt de vista van en la direcció encertada, i que poden servir-nos a tots i totes com a font d’inspiració per a seguir innovant. El repte és extens i complex, però per sort ja és molta la gent que està treballant per fer-li front. Aquí teniu uns quants exemples:

– Centre de Recursos per a les Famílies, Gavà. Segons el mateix Ajuntament de Gavà, es tracta d’un nou concepte d’atenció integral. La casa de les Famílies serà un molt bon exponent de com Gavà entén l’educació: una educació dins i fora de les aules i durant totes les etapes de la vida. L’equipament concentrarà serveis que actualment estan en curs a diferents instal·lacions de la ciutat, així com també un centre d’esplais. També oferirà un conjunt d’aules destinades a la formació, l’estudi i biblioteca, i altres d’equipades amb tecnologies informàtiques. Aquesta iniciativa es fonamenta en els resultats d’un ambiciós estudi que el propi Ajuntament va endegar el 2008 amb el suport de l’Institut d’Infància i Món Urbà i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques. L’estudi porta per títol Polítiques locals de suport a les famílies al municipi de Gavà.

–  Casal de barri Can Travi Vall Hebron. Membre de la xarxa de casals de barri promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, aquest equipament municipal només té sentit en la mesura que les entitats del barri, les famílies i tots veïns i veïnes del barri participen activament en la seva dinamització. Ja no es tracta de que l’administració promogui una serie d’activitats i la ciutadania n’esdevingui consumidor: aquest casal impulsa la implicació directa de les famílies en el disseny, la planificació i la dinamització de totes les activitats que tenen lloc en el casal. D’aquesta manera, l’administració ja no és generadora de serveis, sinó facilitadora de recursos per a la ciutadania organitzada.

Espai lúdic ambiental per famílies del Parc de la Ciutadella. Aquest equipament de l’Ajuntament de Barcelona és un espai relacional, participatiu i d’acompanyament a la criança que promou el joc i l’educació ambiental com a eina per a participar activament a la conservació i millora del Medi Ambient de la ciutat. Destinat a famílies amb infants de 0 a 5 anys, compta principalment amb un espai de joc a l’aire lliure que combina la promoció del joc lliure familiar amb activitats i tallers en el quals poden participar tots els membres de la família. Marinva ha tingut el privilegi de ser l’encarregada de la dinamització d’aquest espai, a l’igual que del Casal de barri Can Travi, fet que ens ha permès aprendre moltíssim sobre quines són les necessitats de les famílies i el tipus de relació que volen establir amb els recursos de la ciutat.

Destinació de turisme familiar. Aquesta iniciativa, endegada per Turisme de Catalunya, consisteix en la posada en marxa d’una marca d’especialització que s’atorga a destinacions especialment sensibles al turisme familiar. L’objectiu és reconèixer els municipis o zones turístiques que ofereixen recursos i serveis de qualitat especialitzats en famílies per tal de donar valor a aquest tipus de turisme i facilitar a les famílies la tria. Així, les famílies disposen d’una oferta d’allotjament i restauració adaptada a les seves necessitats, amb una gran varietat de propostes d’oci i entreteniment.

MumAbroad. Creada per dues mares angleses residents a Barcelona, es tracta d’una web que ofereix una guia de recursos de tot tipus per a mares i famílies sobre diverses ciutats espanyoles.  A la web es poden trobar ressenyes de parcs, restaurants, equipaments culturals, hospitals, allotjament, i molt més; sempre des de la perspectiva de les necessitats d’una familia que fa turisme urbà (les famílies residents però també se’n poden aprofitar!). Des del meu punt de vista, l’element més interessant és que a la web es poden trobar un munt de valoracions i comentaris de molts pares i mares, els quals així s’ajuden entre ells per a conèixer els millors recursos i evitar els pitjors. Molt probablement, si hagués estat la mateixa administració qui hagués intentat generar una web així, no se n’hagués ensortit tan bé.

Webnounou. Es tracta d’una web adreçada als pares i mares de França, Bèlgica i Luxemburg que busquin algú en qui poder confiar perquè es faci càrrec dels seus fills quan ells no poden (serveis de cura temporal). La web, llançada per un dissenyador de webs luxemburguès, pretén posar en contacte pares i mares amb professionals de confiança, i donar eines als primers perquè, col·laborativament, indiquin quins professionals són de qualitat i quins no; a banda, també ofereix un banc de recursos educatius per als pares i mares (links, guies, etc).  Actualment la web compta amb més de 46.000 pares i mares membres.

Premi a l’empresa més family-friendly. Otorgat anualment pel Ministeri de Treball, Afers Socials i Família del govern d’Eslovaquia, aquest premi té per objectiu reconèixer públicament aquelles empreses que s’esforcen per crear condicions de treball que tenen en consideració les obligacions familiars dels seus treballadors i treballadores. Es tracta de donar a conèixer bones pràctiques tot incentivant el sector privat a extendre’n la seva aplicació. El premi incorpora diverses categories en funció de la mida de l’empresa i el tipus de mesura adoptada. Les empreses premiades obtenen prestigi i publicitat, ambdós valorats molt positivament pel sector empresarial.

Red Iberioamericana de Trabajo con Familias. Es tracta d’una organització de caràcter internacional i sense afany de lucre, constituida per persones compromeses amb l’estudi, el suport i la promoció de les famílies. El seu objectiu fonamental és la millora de la qualitat de vida de les famílies i de cadascún dels membres que la integren.

Momsrising. Un cop has llegit el seu eslògan, “Allà on les mares i tothom qui les estima es troba per canviar el món”, poc més cal afegir. Aquesta és una iniciativa ciutadana sorgida als Estats Units d’Amèrica que té per objectiu treballar perquè les ciutats i pobles d’aquest país siguin tant  family-friendly com sigui possible; és a dir, un lobby pro-famílies nascut i liderat per elles mateixes. Desenvolupen projectes en tots aquells àmbits que afecten directament a les famílies (educació, salut, treball, etc), sempre promovent la implicació directa i voluntària de tots els membres de la família.

Estic segura que són moltes més les iniciatives que s’estan desenvolupant, a dia d’avui i arreu del món, entorn la participació de les famílies en la millora de la seva ciutat i la relació d’aquestes amb l’administració pública. I espero que poc a poc en vagin sent més, doncs el repte és cabdal i ens hi juguem molt!

I a vosaltres, què us semblen aquestes iniciatives? Considereu que són realment un avenç? Quins aprenentatges creieu que en poden extreure? En coneixeu d’altres? M’interessa molt conèixer la vostra opinió!

(Visited 59 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.