L’experiència de Playworks: el poder del joc en el pati de l’escola

Una de les experiències més positives del meu recent viatge a New York ha estat conèixer en viu i directe l’experiència de Playworks.

Aquesta organització que treballa en més de 20 estats dels EUA, té com a missió millorar la salut i el benestar dels nens, incrementant les oportunitats de joc a l’escola, principalment al pati d’esbarjo. Per a això parlen de dinamitzar els patis a través de jocs sans, segurs i rellevants pels infants, amb un alt component de moviment i activitat física.​ No hem d’oblidar el greu problema que pateixen als EEUU respecte l’obesitat infantil.​

Des del nostre estudi sobre els patis de les escoles a l’àrea metropolitana de Barcelona, realitzat per IPA Spain (International Play Assotiation in Spain), no he deixat d’interessar-me i treballar en la transformació dels patis, com a espai privilegiat per desenvolupar el poder del joc (i ja sabeu el meu convenciment sobre els “poders del joc” !!). Cercar experiències inspiradores d’on aprendre ha estat un altre dels meus objectius i la de Playworks m’ha semblat especialment interessant, per tres raons:

1. Han estat capaços d’elaborar una metodologia d’intervenció als patis i han format als seus playworks perquè la puguin dur a terme amb èxit

2.Analitzen formal i metòdicament els resultats de la seva intervenció aconseguint dades que avalen el seu èxit:

Playworks Estadistiques

3. Afronten el debat “joc lliure – joc estructurat al pati” optant pel joc estructurat. L’argumenten amb sentit i demostren amb resultats que si bé, l’aspecte físic del pati és important, és molt més rellevant una correcta intervenció a través del joc.

Les tres raons em semblen dignes d’admiració, entre altres coses, perquè al nostre país, en el camp de l’educació no formal, estem poc acostumats a crear metodologies d’intervenció, aplicar sistemàticament, i sobretot a analitzar resultats obtinguts.

També em resulta especialment interessant el seu enfocament on la dinamització és molt més important que la transformació física del pati. De fet el pati que vam visitar a l’escola PS 133 William A Butler School a Brooklyn, no tenia més que una pista de ciment amb les marques i pistes típiques dels camps de bàsquet, i alguna altres marques pintades a terra.

Resulta també especialment estimulador el seu estil d’intervenció que el podríem definir com d’acompanyament i estimulació. Els seus resultats són esperançadors, sobretot quan t’expliquen que en cada escola tenen assignat  només un playworker, recolzat per playworkers juniors: nois i noies dels cursos superiors de la pròpia escola, que s’encarreguen de donar suport a la dinamització del pati. Per descomptat, aquests nois i noies també reben formació i preparen les activitats i sobretot el seu “rol” al pati, al costat del playworker.

En resum, Playworks demostra allò que fa temps venim dient: A través de l’enriquiment del joc al pati d’esbarjo podem aconseguir:

1. Millorar la convivència entre l’alumnat al pati i en general a l’escola
2. Reduir el nombre de conflictes, inclòs el bullying
3. Millorar els resultats acadèmics ja que els nens són capaços de concentrar-se millor i tornen a l’aula amb més ganes
4. Augmentar la participació a l’aula: els alumnes adquireixen més seguretat i autonomia
5. Afavorir la salut física i emocional

Com podeu imaginar, seguirem en contacte amb Playworks, compartint experiències i aprenentatges mutus i aplicant el que s’ha après en els nostres patis fins a aconseguir la transformació que tant desitgem. Per cert … ara mateix en estem treballant en això. Us ho explico en un nou post.

I vosaltres teniu experiències i reflexions a compartir en relació als patis escolars o el poder del joc?

2015-02-11 12.54.50

(Visited 195 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.